Verliefd op een ander: een ramp of een kans? - Kom Op eigen koers, Amersfoort

Op eigen koers
Ga naar de inhoud

Verliefd op een ander: een ramp of een kans?

Diensten > Relatietherapie
Verliefd op een ander, een derde in het spel

Als er "een ander" in het spel is. Als je samenwoont of getrouwd bent en de verliefdheid van het begin is al een tijdje weggezakt, kan het lastig zijn om te blijven voelen waarom je ook al weer voor elkaar gekozen hebt. De opwinding voor het nieuwe zakt weg en kan plaats maken voor opwinding uit irritatie. Het gevoel dat er iets mist, groeit. Zeker als je de relatie bent begonnen omdat de ander zo aandrong, en je zelf dus niet echt voor deze relatie hebt gekozen, kan de vraag zich opdringen "waarom"? "Wil ik dit wel?" Als je merkt dat je gaat dromen over andere liefdesrelaties en zeker als je verliefd bent geworden op een ander, kan je hier niet meer omheen.


Dromen over een ander en zeker verliefd worden, is voor velen bedreigend. Niet alleen voor je partner, maar ook voor jezelf. Met die intentie ben je niet in de relatie gestapt, en het gebeurt je nu toch. Schuldgevoel speelt veel mensen is zo’n situatie parten. Hoe ga je daarmee om? Is je huidige partner dan niet de juiste? Of hou je niet genoeg van je partner? Verliefd zijn op een ander is op zich al lastig. Het wordt helemaal ingewikkeld als je je verliefdheid in acties om zet. Dan krijgt verslaving aan de opwinding een kans. Dit kan veel verwarring met zich mee brengen; een gevoel van echt niet meer weten wat je moet.
Hoe raar het ook klinkt, zo’n situatie kan je veel duidelijkheid verschaffen over wie jij bent, wat jij van een relatie verwacht en welke relatie bij je past. Het verwarrende is dat je bij verliefdheid of bij vreemd gaan gemakkelijk in de situatie komt van moeten kiezen voor "of de een óf de ander". In de regel ligt in geen van beide mogelijkheden de echte oplossing. Maar waar dan wel? Zou je ook voor jezelf kunnen kiezen? En hoe ziet dat er dan uit?
Als er een derde in het spel is waarmee je ook nog vreemd gaat, passeer je een belangrijke grens met mogelijk ingrijpende consequenties.
Als je een situatie van vreemd gaan te lang laat duren, loop je het risico dat een of beide partners van je over jou gaan beslissen.
Gestaltpraktijk Op eigen koers

.............................................................................................................................................
Als het bovenstaande je aanspreekt , nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek, een intake.  Een intake duurt in de regel 1½ uur. Bel ons gerust. Zie onze "bereikbaarheidsgegevens". En kijk eens wat er nodig is ter voorbereiding van een intake.
Kijk ook eens op onze leestafel:
Wil je hierover eerst wat meer lezen?
Carolien Roodvoets: De duivels driehoek. Een levensechte goed gestructureerde beschrijving van relaties buiten de deur. Het geeft een goed inzicht in wat er gebeurt, of allemaal kan gebeuren. Het is geen therapeutisch boek, maar het helpt je wel aan de feiten en de gangbare scenario’s.
Terug naar de inhoud