Scheiden en daarna: hoe respectvol scheiden? - Kom Op eigen koers, Amersfoort

Op eigen koers
Ga naar de inhoud

Scheiden en daarna: hoe respectvol scheiden?

Diensten > Relatietherapie
De scheiding en daarna? Echtscheiding of vechtscheiding?

Als dan toch de kogel door de kerk is, is de vraag hoe je respectvol kan scheiden. Er is al genoeg pijn bij beide partners veroorzaakt. Hoe kan het scheidingsproces met zo min mogelijk nieuwe pijn verlopen. En sterker nog, als de beslissing gevallen is komt er een afscheid. Om elk weer verder te kunnen is het nodig dat je elkaar los laat. Vaak is dat een persoonlijk proces dat elk van de partners voor zich door maakt. Het roept gemakkelijk oude pijn op en onzekerheid. Verontwaardiging en ergernis zijn vertrouwde gasten in zo’n periode. Ze wijzen erop dat je de ander nog niet hebt los gelaten. Bij een boedelscheiding hoort ook een emotionele boedelscheiding. Het is hierbij niet van belang of je ook officieel getrouwd bent.

Extra zorg is nodig als er kinderen in het spel zijn. Het komt maar al te vaak voor dat een van beide partners zijn of haar wraakgevoelens botviert via de kinderen. Hoe begrijpelijk het ook is dat je boos bent in zo’n situatie en de ander een poepie wilt laten ruiken, voor de kinderen is het nodig dat je daarmee leert omgaan zonder hen daarmee te bezwaren. Kinderen vinden het allemaal al erg genoeg. De scheiding is niet hún keuze. Soms hebben ze het idee dat zijzelf de oorzaak van de scheiding zijn, dat het hun schuld is. Ze willen niet kiezen voor pappa of mamma, en dat hoeft ook niet. Ze proberen papa en mama vaak weer bij elkaar te brengen. Kinderen kunnen de droom dat papa en mama weer bij elkaar gaan wonen, soms tot hoge leeftijd (50 jaar) blijven koesteren.

En dan....? Kan je alleen zijn? Wat kom je dan tegen? Zoek je gauw een volgende partner op of neem je eerst de tijd om te zien wat je kan leren van de gestrande relatie? En kan je goed met jezelf leven? Heb je het dan prettig of word je onrustig omdat een volgende partner jou iets moet geven om je onrust te sussen? Dit is een mooi moment om voor jezelf te onderzoeken wat een relatie eigenlijk voor je is en wie jij zelf eigenlijk in brengt. In de leegte van het alleen zijn kan je jezelf goed tegenkomen. Of dat nou leuk is of niet, het is wel belangrijk omdat je dan ook duidelijk krijgt wat je van een relatie verwacht. Is het een verbintenis die je iets op moet leveren? Een verbintenis gebaseerd op krijgen wat je van de ander nodig hebt en op angst of je dat wel krijgt? Wat heb je dan nodig? Waar zit je irritatie of je houvast? Of is een relatie voor jou een verbintenis waarin je je zo thuis voelt dat je steeds meer laat zien en ontwikkelt (uit de wikkels doet) waardoor de relatie steeds meer diepgang krijgt?

Gestaltpraktijk Op eigen koers

.............................................................................................................................................
Als het bovenstaande je aanspreekt , nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek, een intake.  Een intake duurt in de regel 1½ uur. Bel ons gerust. Zie onze "bereikbaarheidsgegevens". En kijk eens wat er nodig is ter voorbereiding van een intake.
Terug naar de inhoud