Stiefkinderen kennen de spanning van loyaliteit. - Kom Op eigen koers, Amersfoort

Op eigen koers
Ga naar de inhoud

Stiefkinderen kennen de spanning van loyaliteit.

Diensten > Gezinstherapie
Stiefkinderen

Stiefkinderen zijn altijd loyaal aan hun biologische ouders. Als ze in een spagaat dreigen te komen, zal de stiefouder het meestal ontgelden. En als de biologische ouders tegenover elkaar komen te staan, kiezen ze voor degene die in hun ogen de zwakste is.

Een nieuwe relatie opbouwen wordt een ander verhaal als er kinderen in het spel zijn. Als er sprake is van een voorafgaande scheiding dan zien de kinderen hun hoop dat papa en mama weer bij elkaar gaan wonen in rook op gaan. Da’s pijnlijk. Mama gaan beschuldigen is lastig vanwege de loyaliteit. In zo’n geval is het gemakkelijker om de nieuwe partner de schuld te geven en het hem lastig te maken. Kinderen hebben een moeder, en dan komt er een nieuwe partner. "Ja, wacht even, dat is een indringer, die pikt de aandacht en andere ruimte in die ons toekomt. Dit is onze moeder!" Hetzelfde geldt als papa kinderen heeft en een nieuwe relatie begint.

In dit soort situaties spelen valkuilen mee die soms moeilijk te herkennen zijn als je er geen ervaring mee hebt. Lees hier meer over bij: begeleiding voor nieuw samengestelde gezinnen .
Terug naar de inhoud