Inspirerend leiderschap - Kom Op eigen koers, Amersfoort

Op eigen koers
Ga naar de inhoud

Inspirerend leiderschap

Inspirerend leiderschap

Dagelijks komen er managers in onze praktijk met de vraag “leer me niet om te managen, dat kan ik wel; maar ergens sla ik de plank mis; kijk eens mee”. Ze komen voor inspiratie. Wat is eigenlijk het geheim van inspirerend leiderschap? Hoe inspireer je medewerkers en hoe kun je jezelf inspireren?

Wat is inspirerend leiderschap?
In controle, cultuurverandering en inspireren zijn onderwerpen die vaak terug komen in de huidige bedrijfscultuur. Wat is mijn visie op inspireren? “Inspireren suggereert dat je de geest erin legt”. Dat werkt wel zo bij wat je doet, maar niet zo bij medewerkers. Inspireren is medewerkers uitnodigen om zichzelf te zijn met al hun kwaliteiten, zodat ze hun geest (commitment, creativiteit en plezier in het werk) uitdrukken in hun werk en hun prestaties. Niet alleen de afzonderlijke medewerkers maar ook de teamgeest moet worden uitgenodigd tot bloei te komen. In teamverband de taken dragen, elkaar inspireren, uitdagen en opvangen. ”

Werkvloer
Tegenwoordig moet het werk leuk zijn, de manager maakt je enthousiast. Het doel is winst maken. Dat wordt gemakkelijk geforceerd waardoor medewerkers zich te vaak laten verleiden om hun eigen grenzen te negeren. Een cultuur van “het maakt niet uit of je jezelf bent, als je je scores maar haalt”. Dit leidt gemakkelijk tot roofbouw op managers en medewerkers en kan op den duur het bedrijf onderuit halen. Het leidt zelfs tot een economische crisis. Als presteren zó belangrijk is kan dat gemakkelijk leiden tot een soort kramp waarbij medewerkers zichzelf kwijt raken.

Emoties
Managers kunnen de prestaties met name opjagen als ze last van angst hebben. Emoties kleuren hun bril en maakt het reëel inschatten van de werkelijkheid lastig. Als je je eigen emoties onder de tafel veegt, krijg je er in de regel meer last van. En het geeft in je werk als manager meer gedoe. Dan ga je als manager vanzelf focussen op wat je wél goed kan, namelijk focussen op de resultaten behalen waardoor je de menselijke samenhang nog meer uit het oog gaat verliezen. Zaak is dat managers hun eigen emoties leren managen. Dan komen ze weer met de voeten op de grond.

De inspirerende leider
Managen is een vak. Een inspirerende leider voert niet alleen zijn vak uit, maar hij doet dat mét zijn menselijke kwaliteiten, als betrokkenheid, respect en gevoel voor dat wat zijn ego overstijgt, en gevoel voor de plek die ieder ten opzichte van elkaar neemt. Door zelf zijn pad van persoonlijke groei te gaan, krijgt hij gevoel voor wat er op dat vlak nodig is en kan hij het groeipad van zijn medewerkers met meer begrip volgen en begeleiden. Door de mens in zichzelf te leren kennen, kan hij de mens in zijn medewerkers steeds beter herkennen en bijstaan. Door de mens die hij is zonder omhaal in zijn werk te laten zien, nodigt hij zijn medewerkers uit zich ook te laten zien. Dat is een noodzakelijke basis voor een inspirerend leider

Maar de bedrijfsresultaten dan?
Het bijzondere is dat de menselijke miscommunicaties dan verdwijnen als sneeuw voor de zon, en het kiekeboe-gehalte binnen de organisatie neemt fors af. Dat scheelt zoveel gedoe dat de zakelijke processen efficiënter verlopen, dat collega’s elkaar beter verstaan, dat de mensen zich meer gezien voelen, gemakkelijker de werkplek vinden waar ze tot bloei komen en met meer enthousiasme en meer energie van binnenuit (samen-)werken, en dat de resultaten alleen maar beter worden.

Samengevat: Pas als je je hart voelt, kan je voelen of het menselijk deel klopt.

Coproductie van Laurens de Weijer en Paul van Beuzekom

Literatuur:
  • Diepgaande verandering, ontdek de leider in jezelf, Robert E. Quinn
  • Spiritualiteit en managen een anderen visie op leidinggeven, Jack Hawley
Terug naar de inhoud